+31 (0) 493 320235
Horizon Check Icon

Grootste aanbieder van Nederland & België

Horizon Check Icon

Door onze klanten met een 8,6 gewaardeerd

Horizon Check Icon

100 bestemming in 24 landen

Horizon Telephone Icon

Voor meer informatie:
+31 (0) 493 320235

Al 6.875 tevreden reizigers gingen je voor!
Boek deze individuele reis eenvoudig en snel.

Boek nu

Frankrijk - Normandië

vanaf €789

Operatie Overlord, D-Day, La Voie de la Liberté

Dag 1 Ieper

De reis begint in het Belgische Ieper. Daar is ook de eerste overnachting. Ieper is kleine en historische stad in het zuidwesten van België. Ieper is vooral bekend van de rol die de stad speelde tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). De Duitse troepen hebben tijdens vier slagen om Ieper tevergeefs geprobeerd om Ieper te bezetten. Tegenwoordig herinneren de vele graven, monumenten en plekken rondom Ieper aan dit tijdperk dat maar liefst een half miljoen soldaten het leven kostte in Ieper en omstreken. Tijdens de oorlog werd Ieper vrijwel geheel verwoest. De wederopbouw van de stad heeft meer dan 40 jaar geduurd. Het Ieper dat je tegenwoordig aantreft is deels een reconstructie van hoe de stad er voor de oorlog uitzag, aangevuld met nieuwe wijken. Wie nu door de straten van Ieper loopt zou bijna denken dat hij/zij naar huizen kijkt die uit de middeleeuwen stammen.

Je hotel staat in Ieper. Zorg dat je er op tijd bent, dan heb je nog tijd over dit mooie en vriendelijke stadje met haar bijzondere geschiedenis op je gemak te verkennen.

 

 

Ervaringen van onze klanten

Samen met een vriend de individuele reis gemaakt naar Normandië en via de route Liberté naar Bastogne. Veel indrukken opgedaan en zoals altijd te weinig tijd om alles te bezoeken. Wel verschillende invasie stranden gezien en verschille.. Lees verder

2019-08-26

Dag 2 Ieper-Dieppe

Vanuit Ieper rijd je naar de kust bij Veurne en vandaar naar Duinkerken. Voor WO II een markant punt. Hier in Duinkerken ontsnapten de legers van Engeland en Frankrijk ternauwernood aan de Duitse achtervolging tijdens de invasie in 1940. Deze gebeurtenis die de naam Operatie Dynamo kreeg, afspeelde zich af van 27 mei-4 juni en is de boeken ingegaan als het wonder van Duinkerken. Marine en particulieren met eigen boten (in totaal 900), brachten samen 338.000 soldaten terug van de Franse stranden naar Engeland. De film "Dunkirke" geeft een waarheidsgetrouw beeld van deze Operation Dynamo. Het Museum Du Souvenir in Duinkerken herinnert aan deze spectaculaire evacuatie.

Voorbij Audinghen kom je 3 kazematten tegen die onderdeel vormden van de Atlantic Wall. Vervolgens passeer je de oude stad Boulogne-sur-Mer, ooit een havenplaats van de Romeinen. Je rijdt door de haven en langs de rivier verder op de D940 naar Saint-Valery-sur-Somme, de Baai van de Somme. Je rijdt om de delta heen. Het is één van de prachtigste natuurgebieden in Frankrijk en een belangrijk gebied voor de (trek)vogels. De route gaat door het dorpje Saint-Valery-sur-Somme. 

Via Le Treport, een markant havenplaats met krijtrotsen, rijd je door het havengebied. Vervolgens volg je zo dicht mogelijk aan de kust de weg om uiteindelijk uit te komen bij de stopplaats van vandaag: Dieppe.

Dieppe is bekend geworden door de dramatische “proeflanding” van de geallieerden op 19 augustus 1942. Ruim 4.000 geallieerde soldaten, met name Canadezen, werden gedood, verwond of gevangengenomen. In Dieppe herinnert een museum en een begraafplaats aan deze catastrofe.

Via Dieppe ga je naar de invasiestranden in Normandië

Dag 3 Caen

Vandaag gaat de route naar Caen. De route naar Caen gaat weer volledig langs de mooie Franse kust. Je hebt dus alle tijd om onderweg te genieten van de uitzichten en de toeristische punten. Zo vlak tegen het einde van deze dag passeer je al het eerste bezoekpunt van D-Day.

Je rijdt Dieppe uit en volgt opnieuw de kustlijn. Bij Le Poincon ga je even van de route af voor een bijzonder kijkje op de rosten bij Eglise Saint Valery.  Uitzichten, duinen, rotsen en mooie stadjes wisselen elkaar weer af. Saint-Léger is weer zo’n stadje. Het open gebied gaat hier weer over in meer afwisselend landschap met bebossing en hoogteverschillen. Fécamp en Etretat zijn prachtige stadjes. Je rijdt er dwars door heen. Op de grote brug steek je hier bij Le Havre de Seine over en rij je Basse Normandië in, het westelijke deel van Normandië.

Net over de brug buig je van de grote weg af en pak je de kustroute weer op. Op je weg passeer je de fraaie kustplaatsen Honfleur, Deauville, Houlgate en Cabourg. Zeker in deze stadjes krijg je een echt vakantiegevoel. 

Net voorbij Cabourg nader je het gebied van de invasie op 6 juni 1944. Bij de Batterij van Merville landen Britse en Canadese parachutisten in de nacht van 5 op 6juni in gliders om deze ontzagwekkende Duitse bunker uit te schakelen. Het museum is zeker de moeite waard om te bezoeken. Een authentieke Douglas C-47 is bij het museum opgesteld.

Na dit bezoek rijd je door naar Caen. Hier overnacht je ook. Caen is ook de start van je bezoek aan de invasiestranden. De stad is tijdens de slag in Normandië praktisch helemaal verwoest door bombardementen die vooraf aan de invasie werden uitgevoerd door de geallieerden, maar is na de oorlog weer opgebouwd.

Sinds kort is het nieuwe Herdenkingsmuseum Caen in gebruik. Vanuit dit unieke en grote museum begint je route over de landingsstranden.

Patton-16a-4
Patton-137

Dag 4 Arromanches

Vanaf je hotel breng je eerst een bezoek aan het grote en informatieve Mémorial de Caen. Vervolgens rij je naar de invasiestranden.

Het Mémorial de Caen is een museum dat je echt niet mag missen. Dankzij alle informatie die het museum biedt, krijg je een duidelijk overzicht van alle gebeurtenissen, van de Tweede Wereldoorlog tot de Koude Oorlog. Trek gerust 2 tot 4 uur uit voor je bezoek aan dit museum. Vergeet ook niet de bunker te bezoeken, die via de achterzijde van het museum toegankelijk is.

Vaste tentoonstellingen zijn: De Tweede Wereldoorlog; D-Day en de Slag om Normandië en De Koude Oorlog. De ervaring leert dat je hier al gauw 2 uren verblijft. Na dit indrukwekkende bezoek, ga je op weg. Je rijdt vandaag het eerste deel van de route langs invasiestranden. Het eerste deel omvat de stranden Sword (Engelse troepen), Juno (Canadese troepen) en Gold (Engelse troepen). Morgen volgen dan de stranden met de codenaam Omaha en Utah (bede Amerikaanse troepen). Na Caen kom je aan bij Memorial Pegasus. Neem ook hier zeker een kijkje.

In Arromanches passeer Musée Du Débarquement. Het is het eerste museum ter herinnering aan 6 juni 1944 en de slag om Normandië. Dit museum is gebouwd op de plaats waar de kunstmatige haven werd geplaatst, waarvan je de resten nog kunt zien op enkele honderden meters van de kust.

Dag 5 Arromanches-Cherbourg

De volgende dag vervolg je je route langs de invasiestranden. Al na 8 km kom je langs de Duitse geschutsbatterij bij Longues-sur-Mer. Deze was perfect opgesteld om de landingen van 6 juni 1944 te weerstaan. De kanonnen waren gericht op Omaha en Gold Beach, recht tegenover de landingen. Op D-Day vocht de batterij een duel uit met de geallieerde vloot. Bij zonsopkomst werd het definitief het zwijgen opgelegd. Nu is de batterij een van de best bewaarde in Frankrijk en de enige plek waar nog de originele kanonnen staan, die toen in staat waren om 45 kg zware granaten 22 km ver te schieten. Het uitzicht vanaf de vuurleidingspost, uitgegraven in de klif, geeft een geweldig uitzicht over de baai van de Seine.

Patton-138

Dag 6 Cherbourg-Falaise-Rouen

Vandaag rij je van Cherbourg, het begin van de Road of Liberty, via Falaise naar Rouen. In Cherbourg begin je bij km 0 van de route. Vanaf dit punt volg je vandaag deze bijzondere route. Deze N13 is een eentonige weg om te rijden, maar omdat de geallieerde legers over deze weg optrokken, houden we deze 40 km aan. Om de kilometer zie je aanduiding van deze Voie de la Liberté.

Na 40 km is de eerste stop Sainte-Mére-Eglise. Deze plek is zeer bekend van de Amerikaanse paratrooper die hier aan de kerktoren bleef hangen. Midden in het stadje passeer je Sainte-Mère-Eglise Liberation Monument. Even verder op in het Airborne museum wordt uitgelegd waarom de parachutisten in dit gebied werden gedropt en hoe dat is afgelopen. Na de stop bij Sainte-Mére-Eglise rij je verder het binnenland van Normandië in. De route dwars door de “zak van Falaise” waar Duitse troepen raakten ingesloten. Toch kon een groot deel van deze troepen nog ontkomen.

Dag 7 Arras

Je rijdt een mooie route door de wijngebieden van Frankrijk naar Arras.

Dag 8 Arras-NL

De laatste dag van deze reis. Je gaat op huis aan. De afstand van Arras naar Utrecht is 350. De route gaat binnendoor tot aan Ieper.

Boek nu