Aantal dagen
11

  Deze reis rijd je langs de schitterende Adriatische kust en door de binnenlanden van Slovenië, Kroatië en Bosnië-Herzegovina. Deze landen maakten deel uit van het voormalige Joegoslavië, ook in die tijd al een populaire vakantiebestemming. 

  Deze reis is inclusief
  • 10 Hotelovernachtingen
  • 10x Ontbijt
  • Alle dagroutes op GPS
  • Horizon Motor Reizen Routegids
  • Parkeergelegenheid
  Wat is niet inbegrepen
  • Diner
  Kroatie - Kroatische Kusten Routekaart

  Media van Kroatische Kusten

  Over deze reis Kroatische Kusten

  Adriatische kust, zon, zee, uitzicht en bochten

  Tijdens deze reis rijd je langs de schitterende Adriatische kust en door de binnenlanden van Slovenië, Kroatië en Bosnië-Herzegovina. Deze landen maakten deel uit van het voormalige Joegoslavië, ook in die tijd al een populaire vakantiebestemming. Niet verwonderlijk, de zon schijnt uitbundig, de kusten zijn prachtig en er is veel te zien in de historische plaatsen en natuurparken in het binnenland. De 600 km lange Kroatische Kustweg is de mooiste en langste kustweg van Europa. Deze reis heeft variërende dag afstanden van 220 tot 380 km per dag in korte en lange route varianten. Deze zijn zoveel mogelijk afgestemd op de hoogtepunten van deze reis, zodat je en lekker kunt rijden en de keuze hebt om de bezienswaardigheden te bezoeken.  

  Heenroute: Nederland - Duitsland - Oostenrijk - Ljubljana

  Deze reis start in Ljubljana, de bruisende hoofdstad van Slovenië en het startpunt van onze reis. Het hotel staat direct aan de rand van het oude historische centrum van de stad. Je loopt dus letterlijk in 50 meter de oude stad stad in. Om daar te komen zijn er diverse mogelijkheden. Sommige kiezen ervoor om met de auto en aanhanger in 1-2 dagen naar Oostenrijk te rijden en hier een overnachting te nemen om van daaruit naar Ljubljana te rijden met de motor. Je auto en aanhanger kun je veilig bij het hotel in Oostenrijk achterlaten. Anderen kiezen ervoor om in 1 of 2 dagen met de motor via de snelweg naar Ljubljana te rijden en weer anderen willen zoveel mogelijk binnendoor rijden. Mocht je voor de laatste optie gaan dan hebben we een heenroute voor je samengesteld die je nagenoeg geheel binnendoor via Salzburg of Tirol naar Ljubljana brengt.

   

  Dagroute 1: Slovenië, de Adriatische kust en eerst dag Kroatië | 195 / 322 km

  Vanuit Ljubljana rijd je naar Istrië, het schiereiland in het noorden van Kroatië. Eenmaal de stad uit, rijd je over kleine wegen en door kleine dorpjes. Het contrast met de stad is groot en je komt dan ook direct terug in de oude cultuur van het land. Nog voordat je de grens met Kroatië bereikt, krijg je een mooi uitzicht over de Adriatische zee. Je rijdt verder binnendoor richting de grens van Kroatië. De grens passeer je in een mooi bosrijk gebied. Vanaf 1 januari 2023 is Kroatië een volledig EU land, dus de grensovergang kun je nu gemakkelijker passeren Bovendien kun je in Kroatië met de euro betalen.

  Je vervolgt je weg door de bossen en binnenlanden met vele bochten in Istrië. Met een mooie omweg rijd je richting de Adriatische kust. Je passeert hierbij het bekende en toeristische plaats Poreč. Na ±35km kustweg rijd je het binnenland weer in. Via bochtige wegen passeer je een eeuwenoude nederzetting die terug voert naar de Romeinse tijd. De wegen blijven compact en omringd door veel groen. Je rijdt nu de Draga vallei in. Je overnacht in een prachtig hotel met zwembad aan de Adriatische kust.

  Dagroute 2: Kroatische kust en/of eiland hoppen naar Cres & Krk | 302 / 341 / 380 km

  Vandaag hebben we een keuze uit maar liefst 3 verschillende routes. 

  Kies je voor een heerlijke en extra lange route vol met bochten, de Adriatische kust en veel groen? Of voor de korte variant daarvan? Of ga je liever met de ferry de eilanden Cres en Krk verkennen? Alles is mogelijk vandaag, maar vertrek op tijd. Waar je ook voor kiest de ingrediënten voor vandaag zijn vele bochten, mooie uitzichten én natuurlijk die lange Adriatische kustlijn. Hiervan rijd je er vandaag ongeveer 140km. De weg kwaliteit is overwegend zeer goed en het stuurt dan ook heerlijk weg. De uitzichten over de kust variëren van pal aan de kustlijn tot wat hoger, via baaien en via kleine en grotere kustplaatsen. Heb je gekozen om de eilanden Cres en Krk te bezoeken, dan zit in de route een koffiestop opgenomen pal aan de zee.  De route eindigt in Zadar, een stad met een lange en bewogen geschiedenis, waarvan je veel terug ziet in het oude centrum welke op loop afstand van het hotel ligt. Langs de oude Venitiaanse stadsmuur en de Riva Nova boulevard loop je naar het door de zee bespeelde orgel en het licht plein Nikola Bašić. In het centrum vind je verder de oude overblijfselen uit de Romeinse tijd. 

  Dagroute 3: Krka watervallen, Split en mediteraans Hvar | 214 / 233 / 248 km

  Je neemt vandaag afscheid van de prachtige stad Zadar. Vandaag heb je weer meerdere mogelijkheden in routes. Je hebt vandaag ook de mogelijkheid om de watervallen van Krka te bezichtigen. Dit is een echte highlight van Kroatië. Ook kun je kiezen om een bezoek te brengen aan Split, de grootste en belangrijkste stad van Dalmatië. De route van vandaag is eenvoudig en laat je de kustlijn volgen tot in Split waar de ferry 's middags om 14:30u vertrekt naar Hvar of in de avond om 20:30u. Voordat je in Split aankomt passeer je het plaatsje Sibenik en de daar achter gelegen imposante Krka watervallen gelegen in het gelijknamige nationale park. Na ongeveer 160km kom je aan bij de ferry in Split. Ben je niet bij de Krka watervallen geweest heb je de mogelijkheid om Split te bezoeken. Ook Split is een eeuwen oude stad met een Romeins verleden. Je vindt dit terug in het oude centrum met het oude Romeinse Paleis van Diocletianus. Ook de kathedraal van Sint-Domnius is beeldbepalend en vernoemd naar de beschermheilige van Split. Nadat je met de ferry in een uurtje bent overgestoken naar het eiland Brac is het slechts nog 35 km naar het resort in Bol. Hier kun je genieten van de vele faciliteiten van het hotel of heerlijk genieten op een van de mooiste stranden van de Adriatische kust.

  Dagroute 4: Hvar, mooi stuurwerk, een puntje Bosnië en Dubrovnik | 231 km

  Voor vandaag staat er een relatief korte en erg mooie route klaar. Je komt vroeg uit de veren en start met een kronkelige weg die over de lengte van het eiland Brac naar Makarska voert. In slechts een klein half uurtje ben je aan de overkant en vervolg je de route naar Dubrovnik. Eenmaal aangekomen in Makarska gaat de route langs de kust de heuvels in bij Podgora. Na ongeveer 20 kilometer kom je door het Natuurpark Biokovo, je vervolgt de route over een mooie stuurweg met uitzicht over de natuur. Via de mooie kustlijn vervolg je de route naar Dubrovik, je pakt hier ook nog een stukje Bosnië mee, dit is een merkwaardig stukje Bosnië. Volgens het vredesverdrag van Dayton eindigde de Bosnische burgeroorlog en kreeg Bosnië een stukje kust. Dat heeft hier zijn invulling gekregen. Na Bosnië rijd je de laatste 65km langs de kust naar het hotel. Waar je heerlijk kunt relaxen en genieten van het uitzicht en de faciliteiten van het hotel. 

  Dagroute 5: Historisch Dubrovnik of route National Park Lovcen & Montenegro | 258 / 303 km

  Inmiddels ben je alweer halverwege deze reis. Tijd voor een rustdag of toch niet? De keuze is aan jou. Voor vandaag kun je relaxen en genieten van de omgeving in het hotel of in de oude stad van Dubrovnik. Ook Dubrovnik heeft een rijke en bewogen historie. Zo kun je in het oude centrum de kogel gaten nog zien zitten van de redelijk recente Balkan oorlog uit de jaren negentig. Met een Uber- of water taxi laat je jezelf afzetten aan de poort van het oude centrum en je kunt vanuit hier direct starten met een wandeling over de oude stadsmuur. Ook voor het avondeten heb je volledig alles zelf in de hand vandaag. Hou je van Italiaans eten dan is Trattoria Mea Culpa een aanrader in het oude centrum. Vanuit het hotel rijdt er een bus naar het oude centrum. 

  Wil je toch liever nog een mooie route rijden dan is er een korte route en lange route beschikbaar die je naar en door Montenegro brengt. Deze combineert de kustlijn en pittoreske plaatsjes met splinternieuwe wegen en "authentieke" wegen met schitterende uitzichten. Ook kom je langs National Park Lovcen in het zuiden van Montenegro, hier komen twee klimaten samen: het méditerraneé en het landklimaat. Deze combinatie geeft verschillende en mooie soorten Flora en Fauna. Tijdens het rijden van de route kun je goed zien dat  de economische ontwikkeling in Montenegro wat later opgang is gekomen. Mocht je dan toch nog even Dubrovnik willen bezoeken aan het einde van de middag of in de avond dan is dat prima mogelijk door de korte route te nemen. 

  Dagroute 6: Kravice, Mostar & smeltkroes Sarajevo | 361 km

  Na Dubrovnik rijd je vandaag al snel Bosnië Herzegovina binnen. Sta op tijd op om zonder lange wachttijd de grens overgang in de bergen direct boven Dubrovnik te nemen. je verlaat nu de EU, dus even stoppen om paspoort en kentekenbewijs te laten controleren. In de bergen van het bosrijke Bosnië is het heerlijk sturen met mooie lange en bochtige wegen. Je lijkt hier wel alleen op de wereld zo weinig verkeer tref je hier aan. De lange route rijdt lekker door en ook vandaag zitten er weer een aantal bezienswaardigheden in de route. De route brengt je na ongeveer 150 km bij de Kravice watervallen. Na de watervallen rijd je 50km verderop Mostar binnen. Hier vind je de 16-eeuwse Ottomaanse boogbrug bij Mostar die herbouwd is nadat hij in 1993 was vernietigd tijdens de Joegoslavische burgeroorlog. De route gaat vervolgens verder door een bergachtig gebied naar Sarajevo, na enkele kilometers rijd je om het Jablanicko Jezero meer heen en via een bochtige weg rijd je naar het hotel in Sarajevo. Het hotel bevindt zich op korte loopafstand van het oude centrum van Sarajevo en diverse restaurants. Even de stad in is dan ook echt een aanrader. Je wordt getrakteerd op kleine straatjes en steegjes, vele terrasjes en een grote hoeveelheid historische gebouwen. Deze smeltkroes van drie verschillende bevolkingsgroepen die dan ook nog twee soorten geloof naleven maakt het een bijzondere beleving.

   

  Dagroute 7: Nostalgisch Bosnië | 253 km

  De route van vandaag brengt je verder Bosnië in naar het voor vele het onbekende maar levendige plaats Banja Luka, de tweede grootste plaats van Bosnië en bekroond tot meest onontdekte en mooiste Europese reisbestemming van 2019. Het hotel bevindt zich tegen het centrum van Banja Luka aan wat je wederom de mogelijkheid biedt om deze voor de toeristen redelijk onbekende plaats te voet te verkennen. De route van vandaag is relatief kort en leent zich daarvoor uitstekend. Het middelste deel van de route geeft je een blik in de cultuur en inwoners van het binnenland van Bosnië. Je passeert vele dorpjes en waant je tientallen jaren terug in de tijd. Zeker met alle Golfjes en Kadetjes, houdt wel rekening dat de lokale bevolking hier nauwelijks Engels spreekt. Je passeert het plaatsje Turbe en de route vervolgt zich via een bochtige weg de natuur in naar het hotel in Banja Luka.  

  Dagroute 8: De ruim 90 watervallen van Plitvice | 207 km

  Misschien wel het hoogtepunt van deze reis vind je aan het einde van de korte route van vandaag. De route van vandaag is relatief kort en kun je vlot rijden om in de middag voldoende tijd te hebben om de Plitvice meren en watervallen te bekijken. Het eerste deel van de route heeft een bochtig traject, waar het tweede deel van de route vlakker is en vlot om te rijden. Na ongeveer 180 km passeer je de grens met Kroatië. Ook hier weer een echte grenscontrole. Na ongeveer 10 kilometer rijd je het park binnen. Het hotel waar je verblijft bevind zich midden in het indrukwekkende park en is van alle gemakken voorzien. De entree voor dit indrukwekkende park is inclusief en je kunt in de middag zo vanuit het hotel de Plitvice watervallen gaan bezoeken. Een prachtige wandeling waar je nog lange tijd met genoegen aan terug zult denken. 

  Dagroute 9: Vaarwel Kroatië, hallo Slovenië | 261 / 286 km

  De reis sluit je af met een mooie en leuke route terug naar Ljubljana waar je de reis begonnen bent. Het hoofdingrediënt voor de route van vandaag is bochten! De route start glooiend door het landschap heen verder het binnenland van Kroatië in. Na ongeveer 100 kilometer passeer je de rivier Kupa en tevens ook de grens met Kroatië naar Slovenië. Dit is ook de laatste grenscontrole aangezien je hierna het EU gebied betreedt, waarbij echte grenscontroles niet meer bestaan door de Verdragen van Schengen. Via Novo Mesto, een stadje waar de rivier Krka dwars doorheen stroomt, rijd je over de mooie wegen van Slovenië noordelijk en buig je op enig moment af naar het westen terug naar Ljubljana. Je verblijft in hetzelfde hotel als op de heenreis en hebt dus ook nu weer de gelegenheid te genieten van de mooie gebouwen, gezellige straatjes, terrasjes en de relaxte Slovenen.

  Terugreis: Slovenië, Oostenrijk, Duitsland

  Vanaf Ljubljana heb je de gelegenheid om de terugreis geheel naar eigen inzicht in te vullen. Je rijdt rechtsreeks terug of boekt nog 1 of meerder hotelovernachtingen voor je terugreis. Ook deze routes zijn inclusief een mooie route zoals je van ons gewend bent.

  Je kunt deze extra overnachtingen direct selecteren in je boeking! 

  Data en prijzen

  Vanaf mei tot en met september 

  Prijs op basis van 11 dagen

  € 1.399,00

  Toeslag: 1-persoonskamer

  € 699,00

  Prijs hoogseizoen van 1 juli t/m 30 september 2023

  € 1.499,00

  Toeslag: 1-persoonskamer

  € 699,00

  2

  Ervaringen van onze reizigers

  Ook jouw ervaring achterlaten?

  Ervaring achterlaten
  Verrassend

  Kroatië en met name Slovenië zijn prachtige landen. Bosnië niet zo helaas, veel dieseldampen, nicotine en teer moeten inhaleren. Mooie routes gereden, de hotels ware...

  jakob wiltjer

  Ik had de pech dat het sinds jaren niet zo veel en hard had geregend in Kroatië. Bovendien was het bijzonder koud voor de tijd van het jaar. Ondanks deze matige weeromstandig...

  Even geduld..

  We zijn bezig met het bevestigen van je boeking.