KNMV Reisbegeleider logo
Aantal dagen
14
Reisdata

12 t/m 25 juni 2022

  Altijd al het gevoel van een echte Pelgrim willen voelen? Dan is dit je kans! Je rijdt via de Pelgrimsroute helemaal naar Santiago de Compostella en terug, een bijzondere ervaring! 

  Ontdek onze roadshows!
  Deze reis is inclusief
  • 13 hotelovernachtingen
  • 13 ontbijtbuffetten
  • 12 diners
  • alle dagrouts op GPS
  • Horizon Motor Reizen Routegids
  • Nederlandse reisbegeleiding
  • toeristenbelasting
  • pechondersteuning

  Media van Santiago de Compostella magnifieke Pelgrimstocht 2022

  Over deze reis Santiago de Compostella magnifieke Pelgrimstocht 2022

  Van Valkenburg naar Santiago als Pelgrim op de motor.

  Deze bijzondere reis volgt de pelgrimsroute of Camino naar Santiago de Compostella. In de prachtige kathedraal zou zich het stoffelijk overschot bevinden van de apostel Jacobus. Volgens de ene legende zou Jacobus na de kruisiging van Jezus naar Spanje zijn gereisd om het evangelie te prediken.

  Een andere legende vertelt dat het lijk van Jacobus, na in 44 n.Chr. door Herodus Agrippa onthoofd te zijn, in Jaffa (Palestina) in een boot werd gelegd, die, zeven dagen later door goddelijke bescherming en een gunstige wind, het strand van Iria Flavia bereikte aan de Spaanse Atlantische kust, gelegen op 32 km van het huidige Santiago de Compostella. Per ossenwagen werd de reis voortgezet en op de plaats waar de ossen uit zichzelf stil bleven staan zou Jacobus zijn begraven. Wat ook de waarheid mag zijn, Santiago de Compostella is uitgegroeid tot de belangrijkste bestemming voor pelgrims in Europa.

  Per jaar gaan duizenden pelgrims te voet, per fiets of op een andere manier naar Noord Spanje. Zowel op de heen- als terugreis proberen we op de motor zoveel mogelijk dezelfde route als de wandelende pelgrims te volgen. Een speciale ervaring, samen onderweg zijn met al die andere pelgrims.

  Dagroute 1: Valkenburg - Reims | 319 km

  De reis naar Santiago de Compostella begint in Valkenburg Nederland met een etappe naar Reims. De eerste dagen volg je één van de vele aanlooproutes vanuit Nederland en België naar het Franse Vezelai. Daar ga je verder op de camino Frances; de Franse pelgrimsweg. Deze loopt door tot in Santiago-de-Compostella. Vandaag rijd je dwars door de Belgische en Franse Ardennen. Op de grens van België en Frankrijk is het aan te raden om een lunchstop in Bouillon te houden. In de tweede helft van de middag kom je aan in de eerste overnachtingsplaats Reims. Het is een stad met een lange geschiedenis, die beroemd is vanwege haar kathedraal en de champagne die ervandaan komt. Je slaapt in een net hotel waar je motor veilig geparkeerd kan worden.

  Dagroute 2: Reims - Bourges | 378 km

  Vandaag vervolg je de route over de pelgrimsweg richting Santiago de Compostella. De route door Noord-Frankrijk is in dit deel grotendeels vlak. Hier en daar zie je grote memorialen van slagvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Onderweg passeer je o.a. het schilderachtige Troyes. Daar is het goed koffiedrinken op het historische plein van Troyes. Na weer vlotte landelijke route kom je bij het middeleeuwse Vézelay op de meest bekende pelgrimsroute: de camino Frances. Je blijft deze camino (pelgrimsweg) volgen tot het eindpunt in Santiago-de-Compostella. Opmerkelijk is dat Vézelay zijn bloeiperiode dankte aan een soort misverstand: lang werd namelijk gedacht dat hier de beenderen van Maria Magdalena begraven lagen. Tijdens de Middeleeuwen gebeurden er allerlei wonderen toen de beenderen tentoongesteld werden. Dat zorgde ervoor dat Vézelay één van de belangrijkste startpunten van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella werd. Je slaapt vanavond in Bourges een mooie Franse stad met een enorme kathedraal. Ook hier staat je motor veilig voor de nacht.

  Dagroute 3: Bourges via Causse de Gramat naar La Gaillarde | 314 km

  Vandaag rijd je verder naar Brive la Gaillarde. De oude pelgrimsroute leid je vandaag dwars door een rijk verleden. Onderweg passeer je diverse Middeleeuwse kastelen en dorpjes. De meest aansprekende is Rocamadour. Dit stadje dat tegen de rotsen is aangebouwd, is na Lourdes de meest bezochte bedevaartsplaats van Frankrijk. Het stadje is gebouwd op een rots midden in de Causse de Gramat, een uitgestrekt kalksteenplateau en onderdeel van de Causses du Quercy. Je kan vanaf hier een wandeling maken naar het heiligdom. Na deze bijzondere stop rijd je over de camino naar Brive la Gaillarde. Onderweg tref je vele pelgrims die wandelend of fietsend hun weg vervolgen. Aan het einde van de dag kom je aan in je hotel in Brive la Gaillarde. Het hotel heeft een eigen parkeerterrein. In de ochtend staat het ontbijtbuffet voor je klaar en in de avond wordt het diner uitstekend verzorgd in het restaurant.

  Dagroute 4: Brive door de Dordogne naar Pau | 382 km

  Vanuit Brive la Gaillarde rijd je wederom een “middeleeuwse” route door de Dordogne van Frankrijk. Het aantal pelgrims loopt nu snel op. De route slingert door oude gebieden en dorpjes. Onderweg kom je langs de dorpjes en stadjes Cahors Village de Lauzerte, Moissac en Auch. Cahors ligt op de perfecte plek voor een koffiestop aan de rivier de Lot met uitzicht op een prachtig middeleeuwse brug. Na deze stop rijd je al snel het dorp Village de Lauzerte in. Maak hier een paar foto`s van de schitterende plein en rijd dan door naar de volgende stad, Moissac. Moissac is vooral bekend om haar abdij en haar (12de-eeuwse) abdijkerk. De druk bewerkte entree van de kerk, vol met beelden en reliëfs en de kloosteromgang zijn een hoogtepunt van wat Frankrijk aan oude romaanse kunst heeft te bieden. Via Auch rijd je dan door naar Pau aan de voet van de Pyreneeën.  Waar een uitstekend hotel je een heerlijk ontbijt en diner verzorgt.

  Dagroute 5: Pau - Spanje - Logroño | 351 km

  Je verlaat de Camino kort voor een uitstapje naar een ander bekend pelgrimsoord: Lourdes. Na een korte stop bij Lourdes kom je via het bekende startpunt Saint-Jean-Pied-de-Port en Roncevalles Spanje binnen. Vanaf Saint-Jean-Pied-de-Port blijf je de Pelgrim route volgen tot aan Santiago de Compostella. Zodra je Spanje in rijdt beginnen de kronkelende wegen. Deze kronkels duren tot het hotel in Logroño. Ook krijg je de eerste coll voor de kiezen. Vooral de N 135 slingert je kilometers alle kanten op en bevat tevens een colletje. Na een stevige dagroute van ±350km kom je aan in het eerste Spaanse hotel van de reis in Logroño. Dit hotel ligt prachtig gelegen in het centrum en is van alle luxe voorzien. Je motor krijgt tevens een plekje in de parkeergarage. Ook aan het Spaanse eten ontbreekt er niks, gevarieerd en lekker! Zo heb je genoeg energie om de volgende dag de Pelgrim route verder te volgen. 

  Dagroute 6: Logroño via Burgos naar Léon | 317 km

  De route van vandaag brengt je naar Léon, de laatste overnachtingsplaats voor Santiago-de-Compostella. Je kan een pauze nemen in het prachtige centrum van Burgos. De route zelf is opmerkelijk. De hele dag rijd je over de hoogvlakte van Noord-Spanje. Het gebied is droog, onbegroeid en op de enkele hoogten voorzien van dorpjes. Een compleet andere route dan je tot dusver gewend bent. Het laat wel zien hoe zwaar de Camino ook juist in deze gebieden kan zijn. De Spaanse hoogvlakte of Meseta is namelijk een echte beproeving voor de pelgrims. De totale lengte die gelopen of gefietst moet worden is ongeveer 400 km. Het klimaat is hier ook bijzonder, namelijk een lange winter en een korte hete zomer.
  Het hotel ligt op loopafstand van het centrum van Léon. De motoren kunnen worden geparkeerd in de parkeergarage van het hotel.  Omdat het eten pas later wordt geserveerd, is het een idee om na aankomst nog een wandeling te maken naar het centrum van Léon. De enorme kathedraal geeft van verre al aan waar je moet zijn. Vanaf een terrasje kun je het geheel eens goed over zien en geeft een heerlijk vakantiegevoel.

  Dagroute 7: Léon - Santiago de Compostella | 354 km

  Eindelijk! Vandaag bereik je Santiago de Compostella het doel van deze Pelgrimsreis. Vandaag bereik je de bestemming van de reis: Santiago-de-Compostella. Maar voor dat je je gaat overgeven aan deze heilige stad, kom je onderweg komen nog enkele bijzonderheden tegen. Ten eerste is dat het stadje Astorga waar je een moment kunt stoppen bij de Bisschoppelijk paleis, ontworpen door Gaudí. Daarna vervolg je de route en kom je terecht bij de rode rotsformaties bij Las Medulas. Alle reden om je motoren even af te stappen bij een net geopend uitzichtpunt. Vandaar loop je 200 meter naar de uitkijkpost. Een boeiend uitzicht. Een ander letterlijk hoogtepunt van de route is Cruz de Ferro. Het is traditie dat pelgrims een steentje van thuis, als symbool van alle lasten en zorgen, meedragen op hun tocht naar Santiago. Aan het Cruz de Ferro ( of Cruz de Hierro), het ijzeren kruis, worden deze steentjes achtergelaten. Symbolisch betekent dit het zich bevrijden van alle lasten en zorgen door het doen van deze pelgrimstocht. Deze plaats is ook de hoogste plek van de Camino. Het hotel vind je aan de entree van Santiago de Compostella met een eigen parkeergelegenheid. Na het avondeten kun je alvast een kijkje nemen bij de grote kathedraal van Santiago-de-Compostella met het grote plein waar de pelgrims aankomen.

  Extra informatie Kathedraal van Santiago

  Elke dag is er om 12.00 uur en 19.30 uur een pelgrim mis in de Kathedraal van Santiago. Als welkom begint de mis met het voorlezen van de pelgrims die Santiago hebben bereikt en die in de afgelopen 24 uur aanspraak hebben gemaakt op de Compostella. Naast hun namen worden ook hun nationaliteit en het beginpunt van waar ieder de tocht is begonnen, opgenoemd. De botafumeiro wordt heen en weer geslingerd door de dwarsbeuk die in beweging wordt gebracht door acht mannen – de tiraboleiros - met behulp van een katrolsysteem. Het begin en het eind van de zwaai wordt uitgevoerd door de voornaamste kerkdienaar die ook het tempo bepaalt. De botafumeiro weegt 53 kg en is anderhalve meter hoog. Het kan tot een hoogte van 20 meter en met 70 kilometer per uur worden geslingerd. De botafumeiro kan worden bewonderd tijdens speciale hoogmissen. De rest van de dagen wordt er gebruik gemaakt van een kopie van het origineel en heeft de naam La Alcachofa (De Artisjok).

  Dagroute 8: Rondrit Finisterre / Rustdag | 235 km

  Voor vandaag heb je de keuze uit een prachtige route naar het einde van de wereld bij Finisterre. Of je pakt een wel verdiende rustdag en gaat de stad verkennen met haar prachtige kathedraal waar je en indrukwekkende kerk mis kunt bijwonen.

  De rondrit van vandaag leid je over de 'Camino Finisterre'. Deze korte Camino met een mooie route langs de kust, is de enige pelgrimsroute die in Santiago-de-la-Compostella begint. Finisterre betekent letterlijk het einde van de wereld. Een verklaring van de naam zou zijn dat Jezus de apostel Jakob naar het einde van de wereld (Finisterre) stuurde om het geloof te verkondigen. Door de eeuwen heen was het dan ook gebruikelijk voor vele pelgrims om na korte rustpauze in Santiago de Compostella de tocht te hervatten, om ook deze mythische plek te bezoeken. Hier aangekomen verbranden ze dan vaak ritueel hun kleren een traditie die sinds enkele jaren (helaas) niet meer wordt toegestaan. Na deze indrukwekkende rondrit heb je ook nog genoeg om Santiago de Compostella te bezichtigen.

  Dagroute 9: Santiago de Compostella - Oviedo | 349 / 350 km

  Voor de terugreis volg je grotendeels de “Camino del Norte" langs de Atlantische kust naar de Spaans/Franse grens met als belangrijk punt Irun. Vanwege de spectaculaire Picos Europe, het mooie Baskenland én de zomerdrukte aan de kust, wijk je zo nu en dan van de Camino du Norte af. Pyreneeën volg je een camino naar Poitiers, Tours, Chartres en Amiens, in het noorden van Frankrijk. Maar eerst de dagroute van Santiago de Compostella naar Oviedo. Je hebt voor deze dag de keuze uit een korte en lange route. Wil heerlijk door de bergen scheuren of een dag langs de kust rijden? De keuze is aan jou. Kies je voor de kust route,  dan rijd je door schilderachtige dorpjes. Cudillero is daar een mooi voorbeeld van.  Je slaapt in een strak hotel in Oviedo, wederom een schitterende stad om doorheen te wandelen. Het hotel heeft genoeg plek om je motor te herbergen. Neem gerust de tijd voor de routes, het diner is in Spanje normaalgesproken na 20:00uur. Rust lekker uit in het hotel, want morgen wordt een lange dag.

  Dagroute 10: Oviedo via de Picos Europa naar Vitoria Gasteiz | 396 km

  Je vervolgt je route. Vandaag is dat een langere route. Maar daar is zeker reden voor. Zo passeer je een prachtig gebied, namelijk de Picos Europe. Die kans laten we niet liggen. De Pieken van Europa werden zo genoemd omdat ze als zeebaken fungeerden voor het scheepvaartverkeer van en naar Europa. Na ca. 90 km kun je een uitstapje maken naar het bedevaartsoord Convadonga in de “Picos de Europa". Je mag helemaal tot aan boven toe doorrijden. Daar is een klein parkeerterrein waar je je motor kunt parkeren en wandelend naar het grotkerkje kunt lopen. Tevens een mooie gelegenheid voor een koffiestop. Na een mooie rit door het noordelijke deel van de Picos en het binnenland van Spanje, kom je aan bij het hotel in Vitoria-Gasteiz, de hoofdstad van het autonome Baskenland. Door deze route wijken we vandaag en morgen deels af van Camino de Norte. Dat doen we om de grote zomerdrukte aan de Spaanse en Franse kusten te ontlopen. Je eet en slaapt in een fijn hotel waar je motor op een privéparkeerplaats de nacht doorbrengt.

  Dagroute 11: Vitoria Gasteiz - Bordeaux | 397 km

  Je verlaat Vitoria in Baskenland en vervolgens ook Spanje. De route brengt je terug in Frankrijk, naar de regio Bordeaux. Vanaf het hotel rijd je eerst een klein deel via de grote weg. Vervolgens leid een slingerroute je naar de grens en de regio Bayonne. Aan het einde van de rit komt Bordeaux komt in zicht. Het eerste gedeelte rijd je over doorgaande wegen tot aan de voet van de Pyreneeën. Vanaf hier pak je de schitterende kronkelende wegen Door onder andere Bertizarana waar de gevels met de typische balkonnetjes je een fantastisch straatbeeld geven. Je kunt hier ook goed een bakje koffie doen voor dat je de grens met Frankrijk over gaat. Waarna je over heerlijke glooiende wegen verder rijdt naar Bordeaux. Dit hotel staat niet midden in Bordeaux, maar aan de noordwest-kant van deze grote stad. Zowel bij aankomst als bij vertrek kan een passage door de drukte stad worden voorkomen.

  Dagroute 12: Bordeaux - Tours | 363 km

  Vandaag volg je de route naar Tours. Het eerste deel rijdt vlot weg over de N10. Daarna rijd je de wijngebieden in. Als hoofdstad van de Touraine is Tours tevens een Kunst- en Geschiedenisstad die de hoofdstad van het Franse koninkrijk was in de 15e en 16e eeuw. Van dat prestigieus verleden heeft de stad veel sporen bewaard, getuige daarvan de gebouwen, monumenten en herenhuizen. Het Plumereauplein, gelegen in de kern van de oude stad, is het kloppende hart van de stad. Met overal mooie huizen met houten muren is deze autovrije zone heel aangenaam om te ontspannen op het terrasje van een café of restaurant. Verder ook te bezichtigen rond het plein: de mooie gevels van oude woningen waarvan sommigen hun pittoresk houtsnijwerk bewaard hebben. Tijdens de route houd je de Pelgrim route continue inzicht. In Tours ga kom je regelmatig Pelgrim fietsers en wandelaars tegen.  

  Dagroute 13: Tours - Amiens | 349 km

  Je rijdt nu echt huiswaarts. Vandaag volgt een gepast afscheid van de Camino door het bezoeken van niet minder dan 3 grote kathedralen. De eerste is in Chartres, de tweede in Beauvais (met de hoogste kap van 43 m) en de laatste in Amiens, midden in de stad. In deze basiliek is plaats voor 12.000 staande kerkgangers; de grootste kathedraal van Frankrijk dus. De overnachting vindt plaats in Amiens een prachtige Franse stad, waar een luxehotel je een heerlijke nacht bezorgd. Met een uitgebreid ontbijt en goed diner kom je niks tekort. Ook je motor staat veilig geparkeerd in een parkeergarage.   

  Dagroute 14: Amiens - Nederweert | 365 km

  Via een mooie route binnendoor, kom je zo halverwege de middag aan bij het eindpunt van deze reis: Nederweert. Vandaar uit kun je doorrijden naar huis. Maar een extra nacht in de buurt is uiteraard ook mogelijk. Je gaat onderweg steeds meer beseffen wat voor een speciale en magische reis je gedaan hebt. Dat je waar mogelijk de Pelgrim route hebt afgelegd, maar dan met de motor! Dit kunnen niet veel mensen je na vertellen. Het zijn een intensieve twee weken met in totaal ruim 5.000km aan routes. Je krijgt hier wel een onvergetelijke ervaring en reis voor terug.

  Data en prijzen

  zondag 12 t/m zaterdag 25 juni 2022

  Prijs op basis van 14 dagen

  € 1.699,00

  Toeslag: 1-persoonskamer

  € 399,00

  2

  Ervaringen van onze reizigers

  Ook jouw ervaring achterlaten?

  Ervaring achterlaten
  Marion Wingelaar

  Wat een mooie ris is dit. Je rijdt vanuit Nederland door België, Luxemburg en Frankrijk naar Spanje en weer terug. Het is echt een reis met een doel Santiago de Compostela en ...

  Peter van der Meer

  Prachtige reis, en veel pelgrims gezien. Sommige hotels en diners zijn voor verbetering vatbaar. Zeer goede en bekwame reisleider die erg betrokken was bij onze groep. Deze reis is...

  Even geduld..

  We zijn bezig met het bevestigen van je boeking.