KNMV Reisbegeleider logo
Deze reis is inclusief
Reis is inclusief boottocht Reis is inclusief transport Reis is inclusief vlucht
Aantal dagen
15
Reisdata

18 april t/m 2 mei 2023

  Marokko, een land vol verassingen. Ga jij mee op de reis van je leven door het magnifieke Noord-Afrika?

  Let op: voor deze reis is een geldig internationaal paspoort verplicht. Dit omdat Marokko geen Europees land is.

   

  Deze reis is inclusief
  • Ferry-overtocht Spanje - Marokko
  • Motortransport
  • 14 Hotelovernachtingen
  • 14x Ontbijt
  • 14x Diner
  • Alle dagroutes op GPS
  • Horizon Motor Reizen Routegids
  • Pechondersteuning
  • Veilige parkeerplaatsen
  • Nederlandse en Marokkaanse reisbegeleiding
  • Vlucht naar Malaga v.v.
  Marokko - Groepsreis Marokko 2021 Routekaart

  Media van Marokko

  Over deze reis Marokko

  Marokko 2023: Proef de zinderende sfeer van Noord-Afrika

  Marokko is een land vol verassingen. Qua natuur heeft het land alles, zon, zee en bergen, veel bergen. Dat maakt het uitermate geschikt om heerlijk met je eigen motor doorheen te toeren. Ontdek de mooiste bergpassen, de hoogste watervallen en de meest authentieke markten. Dit in combinatie met een bezoek aan de 4 Koningssteden Fes, Marrakesh, Meknes en Rabat maakt deze reis om nooit te vergeten. 

  De prijs is inclusief vlucht.  Je vliegt met Transavia vanuit Eindhoven naar Malaga 

  18 april Eindhoven- Malaga HV6651 07:35 - 10:25 uur

  2 mei  Malaga- Eindhoven HV6652 11:15- 14:10 uur

   

   

  Heen vlucht en motortransport | 1.800 km & Dagroute 1: Andalusiƫ | 208 kilometer

  Een week voor de reis begint worden de motoren verwacht in Deurne de thuis locatie van Horizon Motor Reizen. Ook is er een mogelijkheid om je motor tegen betaling bij je dealer op te laten halen, voor de opties en prijs neem hierover contact met ons op. Vanaf onze zeer goed beveiligde hal worden de motoren op transport gezet naar Zuid Spanje. Bij aankomst in Malaga wordt je dan herenigd met je stalen trots.

  Je reis begint met de vlucht naar Malaga. In Malaga brengt een bus je naar de locatie waar de motoren al klaar staan. Vanuit hier rijd je al direct een prachtige route door het bergachtige Spaanse Andalusië richting Algeciras. Op de helft van de route kom je door het idyllisch stadje Ronda. Een erg mooie stad bekend om zijn ligging boven op een hoge rots. Om de de stad weer te verlaten rijd je over een brug met een magnifiek uitzicht op de diepe kloof onder je. Hierna gaat het bochten feest weer lekker verder en kom je aan het eind van de dag aan bij het hotel in Algeciras. Hier kan je heerlijk genieten van een Spaans diner. 

  Dagroute 2: Ferry Algeciras-Ceuta & Meknes | 298 kilometer

  De volgende ochtend vroeg op en direct met de motor de ferry op richting Ceuta, gelegen in de Spaanse enclave op het Afrikaanse vasteland. Het Spaanse Ceuta is Spaans met een vleugje Arabisch en dat zorgt voor een bijzondere sfeer. Na het verlaten van de ferry passeer je ±5km later de grens met Marokko. Dit wordt al direct een mooie beleving om kennis te maken met Marokko. 

  Daarna vervolg je de route via Chefchaouen en Ouazzane naar Meknes voor je tweede overnachting van deze reis. Deze mooie stad is nog steeds omringd met oude stadswallen. Vanwege haar schoonheid wordt de stad ook wel het Versailles van Marokko genoemd. 

  Dagroute 3: Meknes-Casablanca 245 / 314 kilometer

  Na een heerlijk stevig ontbijt in het hotel in Meknes is het tijd om de motor weer te pakken. Vandaag gaat de route over de schitterende binnendoor wegen naar Casablanca. Je rijdt door de schitterende natuur van Marokko. Via Rabat, rustplaats van Koning Mohammed V naar Casablanca: De havenstad met de imposante Hassan II-Moskee, oude centrum en gezellige terrasjes aan de boulevard.

  Casablanca is de bekendste stad in Marokko. Een stad waar veel te beleven en te zien is. Casablanca betekent letterlijk Wit Huis, de stad staat bekend om zijn witte gebouwen. De stad Casablanca heeft ruim 3,3 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van Marokko, maar niet de hoofdstad. Dat is namelijk Rabat.   

  Dagroute 4: Casablanca-Essaouira | 380 kilometer

  De route van vandaag leid je over de schitterende kustweg van Casablanca naar Essaouira. In de ochtend zou je nog een bezoekje kunnen brengen aan de Hassan II Moskee. Hierna pak je de kustweg verderop, zodat je langs de mooiste plaatsen kan rijden langs de kust van de Atlantische Oceaan. Je komt in plaatsen als: Azemmour, Magazan Beach Resort, El Jadida en Sasi. Hierna rijd je over doorgaande wegen naar het hotel in Essaouira, waar je twee nachten verblijft.

  Het haventje van Essaouira is een bezoek waard. Klassieke blauwe vissersbootjes, de vishandel en de onvermijdelijke meeuwen vind je hier allemaal terug. De vissersboten varen de hele dag uit en meren weer aan om hun gevangen vis aan wal te brengen. Je kunt dus altijd genieten van verse vis. Aan te bevelen is het bezoeken van de eet kraampjes die aan het begin van de haven staan.

  Dagroute 5: Relaxen in en rond Essaouira of een mooie rondrit | 292 kilometer

  Voor vandaag is er een rustdag ingelast. Na vier intensieve dagen heb je nu de optie om een mooie rondrit te maken of lekker in het hotel te blijven en de stad te ontdekken. Ook kan je een mooie quad excursie door de duinen maken.

  Ga je  de rondrit rijden, dan rijd je om een prachtig bergmassief heen. Waar de uitzichten zo magnifiek zijn dat je eigenlijk nooit meer terug wilt. Als je aankomt bij het gebergte dan stijg je in ±30km ruim 1000 hoogtemeters. Dit levert zorgt ervoor dat je heerlijk kunt sturen. Verder kom je nog langs Chichaoua, dat groot is geworden door haar fosfaatwinning.

  Dagroute 6: Essaouira-Agadir | 192 / 318 kilometer

  Vandaag rijd je verder zuidelijk richting Agadir, via de kustlijn. Met wederom de keuze uit twee routes naar de volgende overnachting in Agadir. Ook wel stad van de vier seizoenen genoemd met haar brede zandstranden en 300 zonnige dagen per jaar. Onderweg kom je door Sidi Kaouki. Het is een dorp dat bekend staat bij toeristen als ideale plek om te surfen. Maar wellicht kun je ook een kamelen ritje over het strand maken. De lange route brengt je opnieuw dieper het binnenland in waar je Tamri bezoekt. Tamri ligt ongeveer 50km ten noorden van Agadir. Dit grote vissersdorp is de locatie van een grote bananenproductie. Vergeet niet deze lokale bananen te proeven, ze zijn absoluut heerlijk. Een ander interessant punt is het "Tamri National Park"  waar je even later langskomt. Dit natuurreservaat is de thuisbasis van een goed bewaard ecosysteem.

  Vervolgens kom je aan in Agadir. Agadir heeft een tien kilometer lang fijn zandstrand, in een baai, uit de wind en 300 dagen zon per jaar. Natuurschoon omringt de stad: afgelegen stranden, natuurparken, de Sahara en de uitlopen van het Atlasgebergte. 

  Dagroute 7: Agadir-Agdz - Atlasgebergte | 381 kilometer

  Veel zuidelijker dan Agadir gaat je reis niet en je trekt nu meer het binnenland van Marokko in. Vandaag rijd je vanuit Agadir vrijwel direct het Atlasgebergte in op weg naar Agdz. Onderweg rijd je over diverse bergpassen zoals bijvoorbeeld: Tiz-n-Taqhatine, Tiz-n-Ikhsane, Tiz-n-Bachkoum met vele prachtige uitzichten over mooie stuurwegen. Onderweg kom je door Taznakht, een gewoon, typisch Marokkaans stadje zonder toeristische highlights. Veel mensen op straat, veel herrie, veel leuke winkeltjes vol oude spullen, theetentjes en vage restaurantjes.

  Daarna krijg je uitzicht op verschillende prachtige bergen zoals Al Kihl (1.345m), Tagergoust (1.523m) en de Sergig (1.488m) en je vervolgt je weg richting Agdz. Dit kleine marktstadje was in het verleden een karavaanoase. Het ligt bij een palmenbos aan de voet van de Djebl Kissane en is vanouds een ambachtelijk centrum. Er worden manden gemaakt, potten gebakken en tapijten geweven. Je overnacht hier in een mooi en eenvoudig echt Marokkaans hotel vlakbij de overblijfselen van “Kasbah Tamenougalt”. 

  Dagroute 8: Agdz-Marrakesh | 296 / 353 kilometer

  Vandaag rijd je van Agdz naar Marrakesh over diverse "Tizi's". Vrij snel na de start van de route kom je door Quarzazate. Quarzazate is een stad in het zuiden van Marokko, in de regio Souss-Massa-Daraâ en is de hoofdstad van de daar weer in gelegen gelijknamige provincie Ouarzazate. Quarzazate heeft zo'n 98.500 inwoners. Quarzazate is gelegen ten zuidoosten van Marrakesh, exact tussen de gebergten het Anti-Atlas en het Hoge Atlas in. Vele excursies naar de Sahara beginnen vanuit Ouarzazate. In Quarzazate bevindt zich de grootste filmstudio ter wereld genaamd Atlas Studios. Verscheidene bekende films werden in deze studio opgenomen. De stad wordt het "Hollywood van Marokko" genoemd. Ten oosten van Ouarzazate ligt El Mansour Eddahbi, een meer van enkele kilometers lang. Het meer is door de Marokkanen zelf aangelegd en is gezien de droogte in het gebied een uniek iets. Ouarzazate heeft een van de grootste zonnecentrales ter wereld. In februari 2016 is het eerste deel van de centrale door koning Mohammed VI ingehuldigd en is daarmee een onderdeel geworden van het duurzame energieplan van Marokko.

  Maar waar het vandaag echt om gaat is de weg Tizi-n-Tichka, gebouwd in de jaren 1920. Met adembenemende uitzichten op bijna woestijnlandschappen: de Tensift Wadi-vallei in het noorden, de Ounila-vallei in het zuiden, Tizi-n-Tichka is met een hoogte van 2260m zeker een bezoek waard. Tussen december en april kan de Tizi-n-Tichka-pas, die de "weidepas" wordt genoemd, worden geblokkeerd door sneeuw. Het is er ook vaak winderig. Dit bovenop de gevaarlijke weg is het dus extra uitkijken. Boven bij de Tizi-n-Tichka-pas heb je wat souvenirwinkeltjes. Hierna rijd je door naar het hotel in Marrakesh.

  Dagroute 9: Mysterieus Marrakesh | 291 Kilometer

  Voor vandaag is er weer de keus uit een rustdag om Marrakesh beter te leren kennen of nog een extra rit naar het Atlas gebergte. Marrakesh is één van de vier beroemde koningssteden van Marokko, net als Fez, Meknes en Rabat. De stad is gelegen op de vruchtbare Haouzvlakte, aan de voet van de Hoge Atlas. Het is in de eerste plaats een stad voor een stedentrip, maar een rondreis door Marokko kan natuurlijk ook. Marrakesh is een mysterieuze stad, waar je ogen tekort komt. Je verblijft hier dan ook twee dagen.

  Ga je wel voor het rijden om te ontsnappen aan de grote stad, dan rijd je een schitterende route over de Col du Tiz`n. De weg bereikt via tal van bochten een hoogte van 2260 meter, daarmee komt men op de hoogste bergpas in Noord-Afrika. Op het hoogste punt bevinden zich enkele winkeltjes en een monument dat herinnert aan de aanleg door het Franse leger in de jaren 1920-1930. Daar sta je dan toch mooi op het hoogste punt van Noord-Afrika. Hierna ga je over weer mooie toeristische wegen terug naar het hotel in Marrakesh.

  Dagroute 10: Marrakesh-Beni Mellal - Cascades d'Ouzoud | 234 / 317 kilometer

  De indrukwekkende watervallen van "Ouzoud" doe je vandaag aan. Vandaag laat je Marrakesh achter je en rijdt je verder richting het noord-oosten waar je opnieuw kunt kiezen tussen verschillende routes welke beide de watervallen Ouzoud Falls bezoeken. De naam betekenis, "de daad van gemalen graan" in de lokale taal van Berber. Cascades d'Ouzoud is een verzameling van massale watervallen in Marokko. Misschien wel een van de mooiste bezienswaardigheden in
  dit deel van de regio en het hele land. Cascades d'Ouzoud is niets meer of minder dan een schitterende waterval. Prachtig om te zien en te ervaren. Met de hoogste val in totaal 100 meter, is de enorme omvang ervan behoorlijk indrukwekkend. Elke waterval is anders en varieert in grootte van breed tot smal, waardoor het des te unieker is dan de meeste watervallen in de wereld. Het water valt in een zwembad van rivierwater en hoewel vrij fris, kan het een nogal verfrissende manier zijn om de watervallen te ervaren.

  Je rijdt vervolgens verder naar Beni Mellal. Beni Mellal is een stad in het binnenland van Marokko, het is de hoofdstad van de regio Beni Mellal-Khenifra en is gelegen tussen het Midden Atlasgebergte en het Atlasgebergte. Beni-Mellal is een van de snelst groeiende steden in Marokko, heeft rijke landbouwgronden en kilometers van olijfgaarden en granaatappelbomen.

  Dagroute 11: Beni Mellal-Fez | 340 / 391 kilometer

  Eindpunt van de route is in Fez waar we weer een extra nacht verblijven en je dus kunt kiezen uit een route rijden of genieten van de dingen die de stad biedt. Fèz: De stad is de op twee na grootste stad van Marokko, na Casablanca en Marrakesh. Het is een van de "vier koningssteden", samen met Marrakesh, Meknes en Rabat. De benaming 'Fez' ook wel 'Faz' is een Arabisch woord dat staat voor pikhouweel waarbij verwezen wordt naar een legendeverhaal over Idriss I die een gouden-zilveren pikhouweel zou gebruikt hebben om de grenzen van Fez te omlijnen. Als een van de vier koningssteden is Fez een onderdeel in de meeste toeristische rondreizen door Marokko.  Dagroute 12: Verkenningtocht door Fez | 183 kilometer

  Vandaag heb je de laatste rustdag van de reis. De route van vandaag leent zich uitstekend om de omgeving ten westen van Fès op de motor in de ochtend te verkennen en de middag te besteden aan een bezoek van de stad. Fès is erg mooie stad en de moeite waard om verder te bekijken.

  Het eerste deel van de route kenmerkt zich door de bochtige wegen van de prachtige natuur. Via deze stuurwegen kom je aan in Meknès. De route maakt een korte toeristische ronde door Meknès, waarbij je de stad nog even kunt bekijken.  Vanuit Meknès rijdt je via de hoofdwegen terug naar Fès.

  Een van de grootste bezienswaardigheden van Fes, is de leerlooierij in het centrum van de Souk ( markt). In het hart van de medina wordt als sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijze leer geproduceerd. De werkwijze is sinds de 11e eeuw nauwelijks veranderd, waarbij alles nog met handen en voeten gebeurt. Het proces begint met de ruwe dierlijke huiden die in witte kalkstenen vaten gedrenkt worden in een mengsel van duivenpoep, urine van koeien en ezels, ongebluste kalk, zout en water. Na het drogen begint het verven in een van de aardewerken vaten waarbij gebruikt wordt gemaakt van natuurlijke stoffen als indigo, henna, saffraan, papavers en granaatappels. Het gaat om huiden van kalveren, schapen, geiten, kamelen, dromedarissen en paarden, die vervolgens worden bewerkt tot handtassen, jassen, riemen en portefeuilles. Het werk in de leerlooierijen van Fes is ongelooflijk zwaar, maar ook nog eens ongezond. Ondanks dat blijft het een populaire job onder de Marokkanen, omdat het goed verdient. Bij het bezoek aan een leerlooierij krijg je vaak wat takjes munt mee tegen de scherpe lucht. Je verblijft twee nachten in Fes.

  Dagroute 13: Fez-Tanger | 320 / 346 kilometer

  Vandaag rijd je de laatste route vanuit Fés naar Tanger. Om vanuit daar de de volgende dag de ferry te pakken naar Spanje. De route loopt opnieuw schitterend  door de heuvels van Marokko. Ook vandaag kun je kiezen tussen uit verschillende routes richting Tanger. Een werkelijk mooie route met flink wat bochten als afsluiter van je reis in het Afrikaanse Marokko. Door bossen, dorpjes, over bergkammen, langs rivieren en meren. Kortom een complete route om van te genieten. Op diverse plaatsen in de route heb je schitterende vergezichten. Neem even de tijd neemt en geniet hier nog even van de rust.

  Tanger is een mystieke en levendige stad. Op de een of andere manier trekt de stad en de regio mensen aan met een vrij of creatief beroep. Schrijvers, muzikanten, schilders en filosofe, ze voelen zich vaak thuis in Tanger. Er heerst dan ook een aangenaam en vrijgeestig sfeertje in deze stad. Het hotel waar je verblijft ligt dichtbij het centrum en praktisch aan het strand. Heerlijk om nog voor de laatste keer te genieten van Marokko voordat je morgen de ferry neemt richting Spanje.

  Dagroute 14: Tanger-Algecieras -Malaga | 233 / 277 kilometer en vlucht Malaga naar huis

  Vandaag vertrek je al vroeg richting de ferry op slechts 3 km afstand van het hotel waar je incheckt en je motor door een ware levensgrote scanner gaat om te controleren dat je geen verboden middelen hebt meegenomen vanuit Marokko. Rond 10:30 uur bereik je het Spaanse Algecieras. 

  Opnieuw kun je hier de keuze maken uit verschillende routes door het prachtige Andalusië. Een route brengt je bijvoorbeeld door het prachtige natuurpark Sierra de Grazalema in de Provincie Cádiz. Uiteindelijk lever je in Malaga de motor weer in bij het hotel waar je ook overnacht.

  Terugreis naar Nederland

  De volgende ochtend word je opgehaald door een bus die je afzet bij het vliegveld en enkele uren later arriveer je weer in Nederland. 

  Hier eindigt je reisavontuur. Wat blijft zijn de prachtige herinneringen aan Marokko en haar sprookjesachtige sfeer.

  Een weekje na terugkomst, nog even je motor ophalen in Deurne of gebruiken maken van de extra service. Zodat je motor bij je thuis wordt afgeleverd. 

  Reisinformatie Marokko

  Voor deze reis hebben we uitstekende hotels voor je gereserveerd. Ze hebben een gunstige ligging en veilige parkeerplaatsen. De ritten zijn over verharde wegen gepland, die voor het leeuwendeel in goede staat zijn. We bieden deze reis speciaal in het voorjaar aan. Dan is het in Marokko over het algemeen aangenaam warm.

  Voor een bezoek aan Marokko worden vaccinaties aangeraden. Neem hierover contact op met je plaatselijke GGD. 

  Let op: Controleer je verzekering van je motorfiets of deze verzekerd is in Marokko. Controleer ook je reisverzekering hierop. Zorg daarnaast voor de juiste kaarten op je navigatie toestel! Controleer daarnaast of je bankpas ook geschikt is voor Noord-Afrika

  Je vliegt met Transavia:

  18 april Eindhoven- Malaga HV6651 07:35 - 10:25 uur

  2 mei  Malaga- Eindhoven HV6652 11:15- 14:10 uur

  Data en prijzen

  dinsdag 18 april t/m dinsdag 2 mei 2023

  Dinsdag 18 april - dinsdag 2 mei 2023

  Prijs op basis van 15 dagen

  € 3.579,00

  Duopassagier

  € 2.899,00

  Toeslag: 1-persoonskamer

  € 659,00

  1

  Ervaringen van onze reizigers

  Ook jouw ervaring achterlaten?

  Ervaring achterlaten
  Enorme indruk van mooi Marokko

  Deze reis heb ik weliswaar met iets minder weer al een keer met HMR in november 2018 gereden. Deze reis met zijn prima organisatie maakte toen op mij een geweldige indruk. Dusdanig...

  Even geduld..

  We zijn bezig met het bevestigen van je boeking.